HUOMIOITAVAT RISKIT

KORJAAMINEN JA LAITTEIDEN AVAAMINEN on turvallisuuden vuoksi vain siihen koulutuksen ja ammatillisen perehdytyksen saaneen työtä! Laitteissa voi olla vahingollisia varauksia ja näkymättömiä uhkatekijöitä, kuten optinen tai radioaktiivinen säteily tai kuumetessa kemiallisia kaasu- ja yhdistevuotoja. Tekniikka on vaurioherkkää, hankaussähkö voi vaurioittaa joitain piirejä ja pienikin fysikaalinen muutos voi muuttaa korkeataajuuksisien piirien ominaisuuksia tai kosketus metalliin murtaa ferriittisydänkomponenttien koostumuksen ja rakenteen. Väärä käsittely voi aiheuttaa häiriintymisen, vaurioita ja muutoksia komponenttien ominaisuuksissa.

PIILEVÄT RISKIT JA HAITAT: Laitteissa mahdollinen radioaktiivinen (ilmaisinkomponentti, miktoaalto magnetronit, lähettimet) sekä optinen (UV ja Laser) säteilylähde, ongelmajätekemikaalit kaikessa runsaudessaan. Suurjännitepiirit. Pelkkä johtimena käytetty kupari on myrkyllinen aine elimistössä (on mahdollista johtimeksi joutuessaan saada kudoksiin tai muuten kierrossa päätyä ravintoketjuun). Lämmittäminen ja lämpeneminen välittää näitä myrkkyjä jo matalisssakin lämpötiloissa ilmaan ja jo vanhetessakin ne saattavat vuotaa.
Ammattilainen osaa opastaa käsittelyä turvallisemmille materiaaleille turvallisimmalla tavalla.

KODIN SÄHKÖTURVALLISUUTTA VOI PARANTAA JA PITÄÄ AJATELLA! Vikavirta- ja ylijännitesuojat antaa turvaa, ylijännitteiltä (ukkoset) ja vikatilanteissa (virtavuoto). Eritoten käsittelytilanteessa. Jos on vaara tapahtua oikosulku, vika tai "kontakti" - ne suojaa katkaiseimalla virran tai virtapiikin ennen tappavia virtauksia. Nyky kiinteistöissä saattaa olla jo käytössä tekniikoita sähkökeskuksessa, ajastimiakin turvakatkaisuun esimerkiksi keittiöpistorasioissa. EU kielsi jo kahvinkeittimet, jotka eivät sammu 2 tunnissa automaattisesti (astuu voimaan myöhemmin) ja rajoittaa laitteiden virran kulutuksia. Mm. yli 900W imurit ja PlasmaTV tuli kielletyiks (viimeiset tehtaat lopettavat tuotantoaan)..
Ylijännitesuoja kuuluu jokaiseen tietotekniikkaa (atk, digi tv- ja av-laitteet) omaavaan kotiin jo oletusarvoisesti torjumaan verkon kytkentä- ja salamointipiikkejä. Uudet talot pyritään suojaamaan jo rakennusvaiheessa vaikka palohälytyksestä huoneiston sähköt katkaisevana. Kaupunkien turvallisuusmääräyksissä voi usein olla rajoituksia laitteiden ja tekniikan käyttöön esimerkiksi autotalleissa.

KASVANUT UHKA

VAROITUS ILMIÖSTÄ! Kansalla tapa on kertyä mobiililaitteita, joiden akkuja lataavat milloin missäkin sohvan, sängyn tai räsykasan päällä, vahinkoja on tapahtunut - kun akku menee elinkaarensa päässä tai valmistusviasta yms. oikosulkuun, se (luonnostaankin) kuumeene ja aiheuttaa räjähdyksen tai palon. Ei ole ennenkuulumatonta, jos tulee palo- ja sirpalevammoja suuressa räjähdyspaineessa, ehtinyt jopa edetä asuntopaloiksi. Näitä tiedetään tapahtuneen. Kesken uutislähetyksenkin, hyppäsi ja syttyi toimittajan puhelin. Jossain linnan narikassa paloi käsilaukkuineen puhelin. Ihmiset on saaneet palovammoja älypuhelinten syttyessä taskussa. Myös sähkösavukkeet ovat tämän vuoksi vaarallisia, Australiassa sattui tapaus - jossa mies menetti akun räjähdyksessä osan hampaitaan ja huuli halkesi. Espoolainen mies sai puolestaan sirpalevammoja räjähtäneestä imurin akusta. Myös laturit kuumenevat, mutta akut eivät tarvitse laturia vaan raju Li-akun purkaus riittää. (Pari kuvaa), tapauksia on uutisoitu kymmenittäin. DeLL veti 4 Miljoonaa läppäriä takaisin palovaaran takia, Nokia Latureita, HP verkkojohtojaan, Samsung ja Panasonic akkuja muiden kera.
Turvonneen, jäässä olevan, viallisen, puristuneen ja vaikka veteen joutuneen akkukennon lataaminen on riski ja Litium akun erityisen riskialtista! Mobiililaitteiden aiheuttamia paloja ja räjähdyksiä tutkitaan eritoten merten tuolla puolen, vahinkojen jälkitutkinnassa uusien määräysten ja ohjeiden valmistelemiseksi. Tapauksia on ollut epäiltyinä Suomessakin. Akun turpoaminen on yleisin merkki oikosulkeutumisesta tai epävakaaksi muuttumisesta, sitä ei pidä enää ladata tai kuormittaa (poista käytöstä).

POISTOKÄSITTELY

Elektroniikan jätteitä laitteista, piireistä paristoon mikään ei ole roskakori ainesta! Kestävää kehitystä olisi käyttää tai kierrättää toimiva tai kunnostettava elektroniikka ja pyytää ammattilaiselta neuvoa käsittelyssä tai uusiokäytetöstä.
Useat raskasmetallit, kaasut, höyryt ja palokaasut ovat terveydelle ja luonnolle haitallisiaherkästi vapautuvina siitä huolimatta, onko tuote vaikkapa elohopeaton paristo - muut oheiskemikaalit ja eristeaineet saattavat olla erittäin haitallisia. Niitä on mahdoton poistaa täysin luonnosta ja elimistöstä. Palokaasut tulee ehdottomasti tuulettaa hengitysilmasta välittömästi pois.
JOTKIN YHDISTEET SAATTAVAT RÄJÄHTÄÄ MATALISSAKIN LÄMMÖISSÄ JA ESIMERKIKSI CADMIUM KAASUUNTUU JO ALLE 40°C JA LITIUM TUOTTEET 50°C. Muinaisissa kuvaputkissakin oli alipaineita ja suojakaasuja, joiden vuoksi niiden särkymisellä voi olla vahingollisia seurauksia. Litium akut muuttuvat herkästi epävakaaksi kosteassa, kuumassa ja jäätyessä. Eräs SER-jätteen varastoalue paloi helteessä Heinolassa roihuten ja myrkkysavua levittäen. Tämä oli huomioimaton riski, laitteiden akkukapasiteetti on kasvanut vauhdilla ja litium kennot yleistyneet. Tietojen hävittäminen laitteista ohjelmallisesti on pysyvämpää ja turvallisempaa kuin mekaaninen perinteinen kirves käsittely (et niin pieniksi sirpaleiksi hevin saa)

KOTITALOUDEN VAROTOIMET

TARKISTA hälytin/varoitinlaitteiden toiminta. Vaihda paristot aina hälytyksen tapahduttua, vähintään VUOSITTAIN. Myös Lithium kestoparistot. VAIHDA varoitin ainakin kerran viidessä vuodessa, toiminta heikkenee ja häiriintyy komponenttien vanhetessa(viranomaissuositus max 10v). Toimintahäiriö ja sen toistuminen on merkki vikaantumisesta ja tositilanteessa se ei välttämättä enää toimisi. Käytä pistorasioiden perässä jatkoroikkaa vain jos on pakko, sellaista jossa on kytkin tai jopa ylijännitesuoja. Jotkin ylijännitesuojat on yhdistettävissä mahdolliseen puhelin-, data- ja antenniverkkopistorasiaankin. Nämä antavat lisäturvaa ukonilmoilla ja vähentävät rasioiden mekaanista kulutusta. Muutaman euron roikka maksaa itsensä ylimääräisten lepovirrankulutusten säästönä ja pistorasioiden käyttöiän pidennyksenä. Älä ylitä tehollista kuormituksen maksimisuositusta missään kytkentäpisteessä - kaapeleiden kuumeneminen on paloriski vaikka sulakkeet kestäisikin. Älä jätä tehoelektroniikkaa yksikseen lataus- tai toimintatilaan, tai pidä ne tiloissa joissa ei ole suoraa tulen tartuntamahdollisuutta välittömässä läheisyydessä (jo muutaman sadan milliampeerin akkukapasiteetti teke viallisesta laitteesta vioituneena sytyttimen.

Televisioista ja lämmittimistä taas säkenöiden lentävä palava pöly voi sytyttää ympärillään olevaa materiaalia. Älä sijoita kasveja ja tekstiilejä laitteistojen päälle tai yläpuolelle. Älä sijoita mitään kangaskalusteiden päälle. Hehkulampun lankakin voi sinkoutua palavana räjähtäessä.

LAITTEILLAKIN ON TURVAVÄLI! Sähkölaitteen vähimmäisetäisyys verhoista ja kalusteista on yleensä 5cm - hajurako, josta kuumuus pääsee pois sytyttämättä ja sulattamatta mitään. Tekstiileille mieluiten 25cm. Älä pidä muutenkaan mitään palavaa lämpenevien sähkölaitteiden ja puhaltimien läheisyydessä! Älä jätä koneita päälle yksin, vakuutuksen vastuu loppuu heti kun astut kotipihalta tai olet määrätyn aikaa poissa valvomasta.

Noudata HUOLELLISUUTTA, huomioi ympäristö ja olijat. LUE OHJEET! kaikissa sähkölaitteiden asennuksissa. Muista huolehtia, että sähkö on katkaistu ja käytä suojalaitteita. Kaikkea ei saa tehdä eikä kytkeä itse.Lapset tekevät aina omia tutkimuksiaan. Opeta lapsesi varomaan, lapsen ymmmärtämällä tavalla sähkölaitteita, ne eivät ole koskaan leikkikaluja edes käytöstä poistettuna. Pelkkä kielto päin vastoin lisää lapsen uhmaa ja uteliaisuutta. Hätistely johtaa refleksiin tehdä aiottu nopeammin. Järjestys ja palavien materiaalien välttäminen ja väljyys sekä ainakin tekninen siisteys lisäävät turvallisuutta esteettömyyden takaamisessa. Turvallisuuden vuoksi pidä kulkutiet ja nurkat esteettöminä ja materiaali hallitussa järjestyksessä hätätilanteissa niiden hallitsemiseksi. Palavien materiaalien kasaaminen laiteympäristöön on vaara ja sähkölaitteiden virransyöttöön on aina päästävä käsiksi vika- tai vaaratilanteessa. Vaaraa lisää, jos materiamassojen alla kulkee hallitsemattomia virtakaapelointeja.

Suosittelen 5/6Kg (Hiilidioksidi) sammuttimia sähkölaitepalojen varalta. Älä osta sammutinta alatasoisista rauta-, posti-, toriauto- ja verkkokaupoista. Hätätilanteessa yllätys voi olla karu. PALAMATON On harvoin todella palamaton, laitteisiin kerääntyvä pöly syttyy aina palamattomaan tekniikkaan katsomatta. Ammattilaisella on tarkemmat tiedot tekniikoista. Sähkölaitosten ja kasvatusalan lehdistä ja internet sivustoista löytyy lisää tietoa lapsiturvatuotteista. Ja tietysti myös ikäihmistenkin turvalaitteista löytyy omista erikoistuneista liikkeistä tietoa. Vältä palokuormaa laitteiden yhteydessä (älä kerää palavaa niiden ympärille)! Älä jätä latureita tai viallisia epämuodostuneita akkuja paikkaan jossa on palavia materiaaleja tai jätä etenkään litiumakkuaj laturiin yksin ja kuumaan (aurinko) paikkaan talossa taikka autossakaan. Akkujen aiheuttamia paloja uutisoidaan kiintyvään tahtiin kun mobiiliteknologia lisääntyy ja erilaisia akullisia laitteita tulee yhä enemmän - jopa kodinkoneita ja kulkuneuvoja.